PROBIÒTICS: EL NOU PROZAC?

Tal i com ja comentàvem en l’article DIGA’M COM VAS DE VENTRE I ET DIRÉ QUI ETS!!, ja ningú té cap dubte de l’existència dels nostres 2 cervells: el que tenim al cap i el dels nostres intestins.
Ambdós es generen a partir del mateix teixit durant el desenvolupament del fetus i estan connectats a través del nervi vague en el que avui ja anomenem l’ Eix Intestí-cervell.
Que el cervell pot afectar als nostres intestins tots ho tenim més o menys clar. Sobretot perquè hem pogut experimentar com de vegades“els nervis se’ns posen a l’estómac” o patim una diarrea el dia d’un examen…
El que no es tenia tant clar era que la interacció també era a l’inrevés, o sigui, que el que passa al meu intestí pot afectar al meu cervell!!!
Als nostres intestins hi tenim el que malanomenem “la flora intestinal” que son els milions de bacteris que hi resideixen: la nostra MICROBIOTA.
Fa molts anys, l’ésser humà pensava que aquests bacteris eren comensals (o sigui vivien a costa nostra, sense que nosaltres hi traguéssim benefici ni perjudici). Amb el temps hem hagut de reconèixer que hi tenim una relació de simbiosi (o sigui, les 2 parts ens hi beneficiem).
La nostra microbiota és crucial per a la nostra salut doncs ens aporta substrats energètics, és imprescindible per a un bon funcionament del sistema immunològic, prevé el creixement de bacteris patògens, regula el desenvolupament d’una bona mucosa digestiva, produeix vitamines per a nosaltres …
El més sorprenent i desconegut és que aquestes colònies bacterianes que hi tenim als budells juguen un paper clau en les nostres emocions!!! Cada vegada apareixen més investigacions científiques que indiquen que tenir problemes al teu intestí pot impactar directament en la teva salut mental, provocant problemes com l’ansietat i la depressió.
Per tant, les darreres investigacions apunten a que la composició de la teva flora intestinal no només afecta a la teva salut física, sino que també té un impacte significatiu en la teva funció cerebral i estat mental.
Com milloro la meva Microbiota?
El que menges pot alterar la composició de la teva “flora” intestinal d’una forma molt clara.
Els aliments processats i refinats en general destrueixen la microflora saludable i alimenten als bacteris “dolents” i llevats, així que limitar-los o eliminar-los de la teva alimentació hauria de ser el punt número 1 de la teva llista.
Els aliments processats causen estralls en el teu intestí de moltes formes diferents:
- Primer, gairebé sempre estan plens de sucre. El sucre no només compromet a les bactèries “bones” al donar-li combustible a les “dolentes”, sino que contribueix a la inflamació de tot el teu cos, inclòs el cervell. Eliminar-lo de la teva vida és una de les millors coses que pots fer si vols prevenir o tractar la depressió.
- Molts contenen endolcidors artificials i altres additius sintètics que poden danyar la teva salut cerebral. De fet, la depressió i els àtacs de pànic son dos dels efectes secundaris de l’aspartam.
- Els aliments processats gairebé sempre estan plens de cereals refinats, que es converteixen en sucre al teu cos.
- La majoria dels aliments processats també contenen ingredients transgènics (principalment blat de moro i soja) o genèticament modificats (GM), que s’ha demostrat son particularment perjudicials per a les bacteris benèfiques.
Considerant el fet de que aproximadament un 80% del teu sistema immunològic es troba al teu intestí, tornar a sembrar-lo amb bactèries saludables és important per a la prevenció de gairebé TOTES les malalties, tant físiques com mentals.
Les recomanacions, consumir aliments “sencers” (tal i com venen a la natura) i:
- Reduir radicalment el consum de sucre
- Menjar aliments fermentats i sense pasteuritzar: vegetals fermentats, kéfir, natto (soja fermentada)
- Prendre un suplement de probiòtics d’alta qualitat
Per tant, hem de tenir molt clar que alimentar la nostra flora intestinal és extremadament important perquè en un sentit real estem nodrint els nostres 2 cervells, i ja es parla dels Probiòtics com el nou Prozac.
Mònica Albertí Corominas. Llicenciada en Farmàcia. Màster en Nutrició Ortomolecular. Expert Universitari en Medicina Antienvelliment. Membre de la Societat Espanyola de Nutrició y Medicina Ortomolecular (SENMO)
Treballa a Mundo Natura. Platja d’Aro. Tel: 972825659
