LA MEDICINA ANTIENVELLIMENT (I): QUÈ ÉS I PER A QUI SERVEIX?

La Medicina Antenvelliment o “antiaging” és una disciplina que s’està posant cada vegada més de moda, sobretot entre els personatges del món de la televisió i del cinema. Però, com que el temps passa per a tots nosaltres, com que cada vegada vivim més anys,  i com que no ens agrada que el pas del temps ens passi factura, tots ens podem beneficiar d’aquesta Medicina Antienvelliment.

Iniciem aquí una sèrie d’articles en els que veurem què és la Medicina Antienvelliment i què pot fer per a nosaltres. La Medicina Antienvelliment inclou des dels últims descobriments científics a nivell mundial en el camp de la Epigenètica, fins a senzills consells que tots podem fer a casa si tenim els coneixements. Repassarem aquí des dels tractaments més exclusius, destinats a només algunes butxaques, com també alguns d’aquests secrets de “l’eterna joventut” que estan més al nostre abast.

Comencem, doncs, veient QUÈ ÉS I QUÈ NO ÉS LA MEDICINA ANTIENVELLIMENT? La Medicina Antienvelliment NO és Medicina Geriàtrica. O sigui, no és una medicina per a gent gran, amb problemes de salut o discapacitat. És una medicina que precisament pretén que arribem a complir quants més anys millor, però amb alta qualitat de vida i gaudint de plena salut.

No hem d’acceptar que fer anys sigui sinònim de patologia, dolor, pèrdua de memòria  o incapacitat, sinó que tots aquests “símptomes” es poden prevenir i que dependrà de com ens anem cuidant. Tots coneixem gent de 80 anys amb una gran vitalitat i, en canvi, gent que amb 40 anys té un aspecte molt més envellit.

Podem dir que tot el que ens anem cuidant al llarg de la nostra vida, farà que envellim més o menys ràpidament. Per tant, no cal esperar a posar remei quan ja siguem vells, sinó que quant més aviat comencem, millor seran els resultats.

A QUINA EDAT ES RECOMANA COMENÇAR UN TRACTAMENT ANTIENVELLIMENT? Qualsevol moment és bo per a començar, ara és el moment! Tinguis l’edat que tinguis! El nostre cos comença el procés de “baixada” a partir dels 30 anys, així que és a partir d’aquesta edat que podem començar.

EDAT CRONOLÒGICA I EDAT BIOLÒGICA. L’Edat Cronològica és la que ens marca el nostre DNI i és la que tenim realment. Però podem tenir una Edat Cronològica de 50 anys i que les nostres cèl·lules estiguin molt més envellides (perquè hem viscut molt d’estrès, mala alimentació, hem fumat, no hem fet exercici físic…) o, a l’inrevés, podem tenir 50 anys i tenir unes cèl.lules d’una persona de 30. Existeixen analítiques molt novedoses dins de la Medicina Antivelliment per a saber quina és la meva EDAT BIOLÒGICA, o sigui quina edat tenen les meves cèl·lules, o com estic envellint. En funció dels resultats podem posar un tractament o altre per a cada persona.

QUINS TRACTAMENTS ES FAN EN MEDICINA ANTIENVELLIMENT? Un tractament Antiaging comença sempre per l’alimentació, hi ha aliments que ens envelleixen i d’altres que ens  aporten antioxidants i grasses saludables que ens ajudaran a mantenir les nostres cèl·lules protegides i flexibles. L’exercici físic és un dels altres grans pilars en un tractament Antienvelliment, doncs un exercici físic moderat però regular ha provat tenir uns efectes potentíssims en la prevenció de l’envelliment. El tercer gran pilar seran els suplements nutricionals, aportarem suplements de vitamines, minerals i plantes, totalment naturals, que tenen efectes científicament provats frenant el procés d’envelliment.

COM QUE SON PRODUCTES NATURALS, EM PUC COMENÇAR A PRENDRE SUPLEMENTS PER A PREVENIR L’ENVELLIMENT? Cada persona té unes circumstàncies vitals diferents, alguns prenem medicaments, o tenim una o altra dolença. És per això que el tractament ha de ser individualitzat i ens l’ ha d’aconsellar un professional amb els coneixements adequats.

De totes maneres hi ha algunes pautes bàsiques que tots podem posar en pràctica i que anirem desvelant en aquests articles per a que comencem a tenir un envelliment saludable.

 

 

Mònica Albertí Corominas

Farmacèutica. Màster en nutrició ortomolecular i Expert Universitari en Medicina Antienvelliment