LA MEDICINA ANTIENVELLIMENT (II): ENVELLIR ÉS UN ERROR

Segons diu el Dr. Deepak Chopra “Envellir és un error”. O potser més que un error, és una catàstrofe! Envellir redueix la qualitat de vida i causa les anomenades “malalties de l’envelliment” com son el colesterol, la diabetis, la hipertensió, l’artritis, el càncer i l’Alzheimer…

I el que tenim tots clar és que estar malalts si que envelleix!! Tots hem vist com una persona que emmalalteix es posa uns quants anys a sobre. I llavors el metge li recepta alguns fàrmacs per a tractar la seva patologia, i això encara l’envelleix molt més… i entrem en un bucle que no s’acaba mai!!

La pregunta que ens hem de fer és: ¿Emmalaltim perquè envellim? o bé ¿Envellim perquè emmalaltim?

La resposta no és senzilla. De moment queda’t amb una idea: “si vols prevenir l’envelliment i la malaltia, has d’aprendre a prevenir i revertir la INFLAMACIÓ”. Només existeix una cosa comú a totes les malalties cròniques, i és un procés anomenat INFLAMACIÓ. No importa quin nom tingui la teva patologia, la inflamació es una de les parts més importants del teu problema. Si aprens a revertir la inflamació, sabràs com mantenir-te jove i no tornar a emmalaltir.

QUÈ ÉS LA INFLAMACIÓ? La inflamació és un procés natural que ens permet salvar la vida en moltes ocasions. Si et fas un tall al dit, el cos posa en marxa els mecanismes de la inflamació per a reparar la ferida i evitar que s’infecti. Un cop resolt el problema, la inflamació desapareix i el cos torna al seu funcionament normal.

El problema apareix quan aquesta inflamació no desapareix i es converteix en crònica, la inflamació crònica genera un subministrament constant de radicals lliures que supera la capacitat de les nostres defenses antioxidants, provocant-nos envelliment i malalties cròniques com cardiopaties, càncer, diabetis, osteoporosis, artritis, al·lèrgies, Alzheimer, malalties autoimmunes i infeccions.

PERÒ, SI TINC INFLAMACIÓ HAURÉ DE SENTIR DOLOR, NO? Doncs aquest tipus d’inflamació crònica es manté per sota del llindar del dolor i és per això que no ens en adonem. Hem de passar molts anys sota aquesta INFLAMACIÓ SILENCIOSA, abans de que aparegui alguna de les malalties que acabem de citar.

QUINA ÉS LA CAUSA DE LA INFLAMACIÓ CRÒNICA? Tot i que hi pot haver certa predisposició genètica,  el factor realment clau és el nostre estil de vida. Sobretot la obesitat, la mala alimentació i el tabaquisme son el 3 factors més importants que ens poden portar a una inflamació silenciosa. Gairebé podem dir que el 90% de nosaltres ens trobem “inflamats”

COM SÉ SI ESTIC INFLAMAT? Hi ha tests sanguinis que et poden dir amb precisió si estàs sota una inflamació silenciosa. Però pots començar contestant les següents preguntes (Test de Barry Sears):

 • Sobrepès?
 • Compulsió pels carbohidrats?
 • Gana constant?
 • Cansat/da després de fer exercicis?
 • Ungles fràgils, que es trenquen?
 • Cabell exageradament fràgil, sense textura?
 • Estrenyiment?
 • Excessivament somnolent/a?
 • El cap espès al despertar?
 • Manca de concentració mental?
 • Mals de cap?
 • Sempre cansat/da?
 • Pell seca?
 • Tens alguna malaltia crònica?

 

Si has contestat afirmativament a 3 o més d’aquestes preguntes, podries tenir estar en inflamació silenciosa i, per tant, envellint prematurament. Tingues en compte que aquest no és un mètode científic per a determinar la inflamació, però t’indica que podries ser candidat a tenir-la. Si és així, el següent pas seria demanar consell especialitzat per a que t’orientin de quines analítiques realitzar per a valorar l’abast real de la teva inflamació i, per tant, del teu estat de benestar.

Mònica Albertí Corominas. Llicenciada en Farmàcia. Màster en Nutrició Ortomolecular. Expert Universitari en Medicina Antienvelliment. Membre de la  Societat Espanyola de Nutrició y Medicina Ortomolecular (SENMO)

Treballa a Mundo Natura. Platja d’Aro. Tel: 972825659

www.mundonatura.net